Dolar 32,3752
Euro 35,0539
Altın 2.326,91
BİST 9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Antalya’da Kira Gerçeği

A+
A-
27.01.2023
304
ABONE OL

ANTALYA’DA KİRA GERÇEĞİ

ARA REKLAM ALANI


Pandemi
sonrası gerek enflasyon gerek hızla artan ürün fiyatları Antalya’da ev fiyatları ve kiraları da üst seviyelere taşımıştı. Ancak Rusya ve Ukrayna arasında çıkan çatışma savaş boyutuna ulaşınca daha önce Antalya’ya yerleşmiş olan Ruslar ile Ukraynalıların da etkisiyle gerek doğası, turizm cenneti olması gerekseekonomik imkanları ile çok cazip olan Antalya daha da ciddi göç almaya başladı. Bu göçte uluslararası piyasalardaki TL ‘nin değer kaybetmesi de en önemli faktördür.

Para birimi olarak yabancılar birim bazında ödeme yaparken zorlanmasalarda hatta onlara çok cazip gelsedeÜlkemizde ve Antalya’da yaşayan vatandaşlar için maalesef şartlar olumsuz yönde ilerlemektedir.

 

    700 bin ila 1,5 milyon değerindeki gayrimenkul fiyatları görülmemiş şekilde 1,5 milyon ile 15 milyon aralığına yükseldi. Kiralar ise son beş yılda 1.000 TL ile 2.500 TL aralığında giderken 5 bin ila 20 bin TL aralığına yükseldi, ki bu evler 1+1 ve 2+1 segmentinde olan ortalama 70 ila 95 metrekare aralığında evlerdi.

    Bugün geldiğimiz durum mahalle aralarında 25 ila 70 metrekare arasındaki iş yapmayan depo olarak atıl durumda kullanılan işyerleri biranda giriş kat pozisyonunda 1+1 evlere çevrildi. 1.500 TL ye kiracı bulunamazken bugün buralar 3.000-5.000 TL aralığında kiraya verilmektedir. Antalya’nın kangren haline gelen sorunu kiralık ev bulamama , kiralık olanlar ise 8.000 TL ile 18.000 TL aralığında fiyatlandırılmaktadır.

    Asgari ücretin 8.500 TL üst düzey memur maaşlarının ortalama 17.000 TL olduğu bir ekonomide 8.000 TL ila 18.000 TL aralığındaki evleri kiralamak söz konusu bile değildir. Sadece kiraya ayrılan gider maaşa eşdeğer hale gelmiştir.

    Ayrıca ilimizde uzun zamandır ikamet eden öğretmen, asker, işçi gibi meslek sahiplerinin oturdukları kira aralığı 2.000 TL ile 5.000 TL aralığındayken göç ve enflasyon sebebiyle 3-4 kat artmış, birçoğu mahkemelik olmuş ve birçoğunun da kanunen eşyaları evin önüne konmuştur. Gün geçmiyor ki sosyal medya ve haberlerde birçok mağdur görmekteyiz. Antalya’da çalışan öğretmenlerimiz tayin istemektedir. Eğitimin sürekliliği ve okuyan öğrencilerimizin stabil bir şekilde eğitimlerine devam etmesi için aynı öğretmenler ile eğitim-öğretim dönemini kapatmaları öğrencilerin sıhhatli eğitim almaları açısından son derece önemlidir.

Antalya’da maalesef kira giderlerinin üst seviyelere çıkması nedeni ile başta öğretmenlerimiz olmak üzere kamu kurum görevlileri de Antalya’dan ciddi ciddi ayrılma planları yapmakta ve yeni yapılan Atama-Tayin tercihlerinde ilimizi en son seçeneklere eklemekte. Maalesef bu durum Antalya da ikamet eden hemşehrilerimizi zor duruma düşürmekte.

Ülkede bir TÜİK gerçeği var. Enflasyon neye göre hesaplanıyor. Bizim anladığımız çarşı Pazar emlak ve kira giderleri asla baz alınmamakta. Ev sahiplerine 2022 sonuna kadar %25 lik bir artış kararı verildi. Ancak kira artışları % 150 leri geçti. Hatta göç alan Antalya da kiralık ev buluna maması yabancıya endekslenmesi ile % 300 leri buldu. Antalya’ya tayini çıkan memur gelmemek için uğraş verirken, ilimizdekiler ise tayin istemekte. İşin boyutu sadece buda değil. Üniversite öğrencilerimiz de aynı durumda. Akdeniz üniversitesi nin KYK limiti 22 bin kişi. Öğrenci sayısı 72 bin. KYK da yer bulan öğrenci 3 de 1 oranında kalan 50 bin öğrenci kiracı. Üniversite civarındaki 1+1 ev kirası 5000 TL, eşyalı 7500 TL. Anadolu dan oğlum kızım okusun isteyen yumurta satan teyzem amcam asgari ücretlim memurum bu kirayı karşılayacak artı üzerine elektrik su doğalgaz ve gıda giyim için harçlık verecek buda gösteriyor ki gelecek dönem Antalya ya işçi memur gelmeyeceği gibi öğrencide gelmeyecek.

Peki ne yapalım? Orta yere çadır kent mi kuralım. Mevcut iktidar ve muhalefet için seçim yaklaşmakta iken şapkasını önüne koyup seçim yatırımı değil halkın refahı için gerçek çözüm üretmeli memur işçi öğrenci esnafına kati çözümler üretmelidir.

Önümüzdeki günlerde bu yaşanan toplumsal sorunun iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüşmeden gayrimenkul sahipleri ile kiracılar arasında devletimizin yetkili kurumlarının arabuluculuğunda makul bir şekilde çözülmesi en büyük dileğimizdir.

REKLAM ALANI
Mehmet Işık TYGD Akdeniz Bölge başkanı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.